ניתוחים להקטנת חזה מיועדים לשיפור האסתטיקה של אזור החזה בקרב נשים, המתמודדות עם שדיים גדולים ולא פרופורציונליים לגופן, שבדרך כלל הופכים גם למטרד פיזי ולגורם לכאבי גב ומיחושים שונים. זוהי פרוצדורה שמתאימה לנשים מעל גיל 18 בלבד, העומדות בתנאים הפיזיים הדרושים. קיימות מספר שיטות לביצוע התהליך עצמו כאשר במקרים מסוימים ניתן לשלב בין תהליך הקטנת החזה, לניתוח הרמה המשפר את מראה השדיים ומתאים אותו עוד יותר למבנה הגוף.
הסיבות להקטנת חזה
אלו הם הגורמים הנפוצים יותר להגעה לניתוח להקטנת החזה:
- כאבי גב ובעיות יציבה – משקלו של חזה גדול שאינו תואם את מימדי הגוף, עלול להיות גבוה מזה שהאישה יכולה לשאת, תוך שהיא שומרת על יציבות העמידה והישיבה שלה. התוצאה של כיפוף הגב הנובעת מעומס יתר כזה, עשויה להיות מזיקה לטווח הארוך, כאשר מעבר לכאבים כרוניים בגב אותה אישה עלולה “לייצר לעצמה” עמידה מכונסת וכפופה באופן קבוע, המזיקה לעמוד השדרה.
הכאבים יכולים להגיע ליתר האיברים האחראים על היציבה, מלבד הגב, לרבות הכתפיים והצוואר. מטרתו של ניתוח הקטנת חזה היא להוריד את העומס המוטל על האיברים המסייעים לשאת את השדיים ובעקבות כך לצמצם את הכאבים עד למיגורם לחלוטין.
- בעיות עור – לנשים בעלות חזה גדול ונפול ישנה התמודדות נוספת (מלבד כאבים), שהיא הגירוי העורי המתמיד בקפל שמתחת לחזה. ככל שהחזה נפול וכבד יותר, כך מצטברת יותר לחות באופן תמידי על העור שמצוי בקפל הזה, כשהתוצאה היא תופעות עור לא נעימות כמו פריחה, אקזמה, גרד ולעתים אפילו כאבים בעור עצמו. בקרב נשים שבוחרות ללבוש חזיה במרבית שעות היום, בשל מימדי השדיים שלהן והצורך בתמיכה בחזה, תופעות עוריות אלו נפוצות עוד יותר והחיכוך התמידי של החזיה הלוחצת על החזה, יכול להחמיר את המצב.
בעיית עור נפוצה נוספת בקרב נשים עם חזה גדול מאוד, היא סימני מתיחה משמעותיים על השדיים, הנוצרים בשל חוסר היכולת של העור לצמוח במהירות שתספיק כדי לשאת את משקל החזה. עם השנים, העור הופך לפחות גמיש והולך ונעשה דק יותר, מה שמייצר מראה עוד יותר “עייף” ולא אסתטי של החזה.
- בעיות חברתיות ואישיות – על אף שחזה גדול נחשב למשאת נפש עבור נשים רבות, אצל מי שהחזה שלהן חסר פרופורציה לגוף ובולט בגודלו באופן יוצא דופן, עלולים להיווצר קשיים רגשיים כמו חוסר ביטחון ומבוכה חברתית משמעותית, בעיקר בשל תשומת הלב היתרה שהשוני של החזה שלהן עשוי לקבל. ניתוח שמקטין את החזה ומעניק פרופורציה נכונה לצורת הגוף, יכול לעזור בקבלה העצמית של האישה ובהעלאת הביטחון העצמי שלה. נוסף לכך, במקרים בהם הפטמות אינן סימטריות או שהן נפולות בשל גודלו של החזה, הניתוח יכלול הזזה של הפטמות ויעניק מראה “נכון” יותר, שיתרום אף הוא להעצמת הביטחון של המנותחת.
ניתוח להקטנת חזה
הקטנת חזה לנשים מתבצעת על ידי רופא מנתח המומחה ברפואה אסתטית, שיכול לייעץ באשר לשיטה המומלצת והספציפית לניתוח עבור כל פציינטית. המטרה היא להביא לתוצאות מצוינות הנובעות מהתאמה של ההליך לצרכיה ומאפייניה של המנותחת, על מנת להשיג את שביעות רצונה המלאה.
התנאים לניתוח
התנאים העיקריים לקבלת אישור לניתוח הקטנה של החזה הם:
- גיל המנותחת – ניתוחי חזה, בין אם מדובר בהקטנה או הגדלה, ייעשו בנשים שסיימו באופן מוחלט את ההתפתחות שלהן, משמע שחצו את גיל 18. עם זאת, אצל רבות ההתפתחות הפיזית אינה מסתיימת בגיל זה אלא ממשיכה גם לאחר גיל ההתבגרות, לכן תהיה העדפה לנתח נשים שחצו את גיל עשרים.
- מצב בריאותי תקין – הניתוח להקטנת חזה לא נחשב להליך מורכב בעולם האסתטיקה. עם זאת, ככל ניתוח שהוא, חשוב להגיע למועד הניתוח עצמו במצב בריאותי תקין. למצב הפיזי ישנה חשיבות הן בהצלחת התהליך עצמו והן לשלב ההחלמה שאחריו. מחלות כרוניות מסוימות ובמיוחד מחלות עור, כמו גם מחלות אקוטיות וזמניות חמורות במיוחד, יכולות להשפיע על קביעת מועד הניתוח.
- יציבות במשקל הגוף – חשוב ביותר שבתקופה הסמוכה לניתוח יהיו כמה שפחות שינויים פיזיים בגוף של הפציינטית. זוהי לא תקופה מתאימה לדיאטה חמורה שתוביל לירידה מהירה במשקל ולחילופין חשוב לשמור על תזונה נכונה כדי לא לעלות במשקל בצורה ניכרת, טרם הניתוח. ירידה ועליה של קילוגרמים רבים, משפיעה על גמישות העור ועל היכולת שלו להחלים ולהיבנות כראוי, לכן מוטב לעבור ניתוח להקטנת חזה בתקופה יציבה בהיבט המשקל.
- יציבות הורמונלית – להורמונים ישנה השפעה אדירה על מראה הגוף ואצל נשים על מראה השדיים באופן ספציפי. הניתוח יתאים למי שאיננה יולדת טריה וגם לא לנשים שעתידות להיכנס להיריון בתקופה הקרובה שלאחר הניתוח.
על מנת להשיג את התוצאות הטובות ביותר של ניתוח הקטנת חזה, חשוב שהמנותחת תעמוד במספר תנאים גופניים בסיסיים, כאשר הכוונה היא להגיע לתהליך האינטנסיבי הזה במצב הפיזי המיטבי.
אילו שיטות קיימות לניתוח הקטנת חזה?
ניתן לעבור ניתוח הקטנה של החזה בשתי שיטות שונות, הנבדלות ביניהן בסוג החתך הנעשה על השדיים:
- השיטה הראשונה כוללת חיתוך שצורתו כשל עוגן והוא נעשה בעטרת הפטמה ובמרכז השד, עד לסיומו בקפל שמתחת לחזה בחתך אופקי. שיטה זו נקראת גם “חיתוך T הפוך” או wise pattern.
- השיטה השנייה כוללת חיתוך הדומה לשיטה הראשונה, אך ללא השלב האחרון, משמע ללא החיתוך האופקי.
ההתאמה של סוג החיתוך תיעשה על ידי הרופא המנתח, כנגזרת של מאפייניה הפיזיים של המנותחת ובהתאם לגודל החזה שלה. השיטה שאינה כוללת חיתוך אופקי, לעתים מייצרת כיווצי עור הגורמים להצטברות עודפי עור, שנספגים באופן עצמוני לאחר זמן מה ובמקרה הצורך ניתן גם להסיר אותם, בהליך נוסף.
השלבים בתהליך הקטנת החזה
ניתוח הקטנת חזה מתחיל בתקופת ההכנה לניתוח, במהלכה מתבצעות בדיקות רפואיות שונות, כולל בדיקות דם, שמטרתן להבין לעומק את המצב הפיזי של האישה, כמו גם את הצרכים האישיים שלה בנוגע להליך שהיא עומדת לעבור. הרופא יבחר את שיטת הניתוח הנכונה עבור אותה אישה ואף ינחה אותה בנוגע להתנהלות נבונה בשבועות שלפני הניתוח, למשל הפסקת עישון או נטילת תרופות מסוימות – כשהמטרה היא להביא אותה למצב הפיזי הטוב ביותר האפשרי במועד הניתוח עצמו.
במהלך הניתוח מוסרות רקמות של שומן ועור עודף, על מנת להקנות לחזה מראה המותאם יותר לגוף ולהוריד ממשקלו. לעתים גם הפטמה תמוקם מחדש, על מנת שתתאים לגודל וצורת החזה בסוף הפרוצדורה.
ישנה חשיבות עליונה לשמירה על בריאותה של האישה, לכן גם להיקף ההקטנה יש גבול מסוים שמטרתו למנוע בעיות בכלי דם ובעיות בריאותיות אחרות. הרופא יציג בפני המנותחת את ההקטנה המשמעותית ביותר האפשרית שניתן יהיה לבצע בשדיים שלה, על מנת להגיע לשילוב הנכון בין שמירה על הבריאות לבין קבלת תוצאה אסתטית.
בסיום הניתוח להקטנת החזה, הרופא יתפור את החתכים בהתאם לשיטת החיתוך שנבחרה, המנותחת תיחבש באזור החזה ופצעי החיתוך ייאטמו בחומר מיוחד, שיתקלף באופן עצמוני לאחר מספר שבועות. הפציינטית תתבקש ללבוש חזייה ייעודית מרבית שעות היום ותתבקש לשמור על פעילות גופנית מתונה בלבד, עד לסיום תקופת ההחלמה, על מנת שלא לפגוע בתוצאות הניתוח או לייצר כאבים.
ניתוח הקטנת חזה והרמה
ניתוח הקטנת חזה לנשים יכול לכלול גם הליך של הרמת החזה ולעתים ניתוח הקטנת חזה והרמה הוא הפתרון הנכון, עבור מי שמתמודדת הן עם שדיים במשקל גבוה המייצרים עומס יתר והן עם נפילה של השדיים וחוסר אסתטיות שלהם.
ניתוח הרמת חזה מסוג זה הכולל גם את הקטנת הממדים שלו, מאפשר את מקסום האסתטיקה של השד בהתאם לצורת הגוף, כשהתוצאה היא טובה הן מבחינת הפרופורציות החדשות והנכונות יותר והן בהצערת מראה השדיים והענקת מראה זקוף לחזה. אלו הם השלבים העיקריים של הליך זה:
טרום ניתוח
כמו בתהליך הקטנה של השדיים שאינו כולל הרמה, חשוב לוודא שבריאותה של האישה תקינה וכי הוא מוכנה מכל הבחינות לניתוח עצמו, מכאן שייערכו בדיקות שונות שמטרתן לאפשר את ביצוע הקטנת השדיים בתנאים הפיזיים הטובים ביותר.
הניתוח עצמו
הקטנת חזה והרמה יכולה לארוך שעות ספורות, בהתאם למורכבות הניתוח ולצורך של האישה לבצע שינויים בחזה שלה. ניתוחים שכוללים מיקום מחדש של הפטמות, למשל, עלולים לארוך זמן רב יותר וכמוהן גם ניתוחים של חזה גדול במיוחד, הכוללים הסרת רקמות ושומן בכמות גדולה.
לאחר הניתוח
האישה תיחבש ותקבל הנחיות להמשך התנהלות נכונה בחיי היום יום, לרבות נטילת משככי כאבים, רחצה, טיפול בפצעים וחזרה לשגרת חיים רגילה הכוללת גם התעמלות גופנית.
החלמה והתאוששות
במקרים מסוימים יחוברו צינוריות דקיקות לחזה שמטרתן לנקז נוזלים ולהיטיב את מצב העור באזור החזה. בהתאם להנחיות הרופא ולמצב של החזה לאחר הניתוח, ניתן יהיה לשוב להתנהלות היומיומית הרגילה תוך זהירות והקשבה אל הגוף, לרבות התייעצות עם הרופא המנתח במקרים של כאבים או בעיות שעולות.
סיבוכים של הניתוח
כל תהליך של חיתוך רקמות הגוף במסגרת ניתוח כירורגי, כולל בתוכו סיכונים מסוימים שיש לקחת אותם בחשבון כחלק מההתמודדות הצפויה. גם ניתוח הקטנת חזה עלול לייצר סיבוכים מסוימים כגון זיהומים או דימומים, אך מדובר במצבים שאינם שכיחים והניתוח מסוג זה אינו נחשב למורכב למדי.
מילוי הוראות הרופאים והנחייתם החל בשלב הטרום- ניתוחי וההכנה לפרוצדורה, עד לתקופת ההחלמה וההוראות הנלוות לה, מאפשרת את הסיבוכים הללו ומסייעת לקבלת תוצאות ניתוחיות נהדרות.
לסיכום
ניתן לראות כי המניעים העיקריים שמביאים נשים עם חזה גדול אל הקליניקות לרפואה האסתטית, על מנת לעבור הליך של הקטנת החזה שלהן, כוללים סיבות נפשיות ופיזיות שונות, התלויות במאפיינים האישיים של כל פציינטית. בנוסף, ייתכן שיהיו הבדלים בתהליכים הניתוחיים עצמם בין מטופלת למטופלת.
שביעות הרצון מתוצאת הניתוח מושפעת, אם כן, מההיבט הנפשי והפיזי כאחד ולכן חשוב לוודא כי המנותחת מודעת להשלכות המלאות של התהליך וכי היא מרוצה מההשפעה המיטיבה שלו על מראה גופה, כמו גם על העומס הפיזי שעמו התמודדה בעבר בשל החזה הגדול יתר על המידה שהיה לה, בהשוואה למימדי החזה לאחר ניתוח ההקטנה. היחס האישי והתאמת ההליך, על כל היבטיו, אל המטופלת הספציפית – הוא חשוב מאין כמותו להצלחה.
בחירה נבונה של רופא מומחה לפלסטיקה וקבלת הנחיות מפורטות באשר להליך עצמו וכל הצפוי למנותחת לפניו ואחריו, מאפשרת התמודדות אופטימלית וממקסמת את תוצאות הניתוח ואת שביעות הרצון לאחריו.